GLASMUSEETS VENNER
1984-2024
Glasmuseets Venner, en kort historie.
Glas - Museet for glaskunst blev indviet i 1986, hvor museet dengang hed Glasmuseet Ebeltoft, på et initiativ af et fællesskab af kunstneriske ildsjæle, passionerede erhvervsfolk, modige politikere og gode borgere. Forinden stiftelsen af museet, blev foreningen Glasmuseets Venner stiftet den 26. januar 1984, af en gruppe på ca. 70 personer. Formålet med foreningen var at støtte op om Finn Lynggaards vision, om et museum for glaskunst i Ebeltoft. Dette gjorde venneforeningen ved at udbrede viden og begejstring inde for alle emner omhandlende glas, og give en stor støtte op til det nyetablerede museum. Hvor det på kort tid efter museets stiftelse, også viste sig et behov for et blad, som blev døbt Glasposten.
Foreningen var aktiv gennem 40 år, med mange hyggelige stunder, samt mange forskellige spændene oplevelser. Dette førte til besøg og ture både indlands og udlands, til forskellige glasværksteder, glasmuseer og meget mere. Minderne er mange og gode, men venneklubben blev ved årsskiftet 2023/2024 opløst, med oprettelsen af det nye tilbud Glas KLUB. Følgende side er en arkivside for Glasmuseetsvenner, hvor du ville kunne finde yderligere informationer om Glasposten og andre tiltag så som Studioglas venneklubben angerede gennem årene.
Glasposten
Glasposten blev stiftet som foreningsblad i 1994, hvor de første sort/hvide udgaver udkom kort herefter. Glasposten blev udgivet fire gange om året, og blev et vigtigt bindeled mellem vennerne og museet. Bladet indeholdte informationer inde for alt om fremtidige udstillinger, generalformsamlinger, nyheder inde for glaskunst og meget mere. Efter næsten 30 år med Glasposten, udkom den sidste udgave i december 2023, i forbindelse med nedlukningen af Glasmuseets Venner.
Glasposten er i dag en del af museets arkiv. Hvor det er muligt at kunne tilgå de tidligere udgaver af Glasposten, med mulighed for at lave en kopi. En anden mulighed er, at blive tilsendt en digitale pdf-kopi af Glasposten fra 2006 til 2023. Vil du gerne en tur i arkivet eller tilsendes en digital kopi, bedes du skrive til info@glaskunst.dk
I perioden 2010 til 2019 præsenterede Glasmuseets Venner Årets Studioglas - et tilbud til foreningens medlemmer, om en mulighed for at erhverve et unikt stykke glaskunst til en favorabel pris og samtidig støtte en ung dansk glaskunstner. På samme tid med at udbygge et af vennforeningens formål: At understøtte glaskunstnere og glasmiljøer i Danmark.
Kriterierne for valg af glaskunstnere til at fremstille Årets Studioglas var, at det skal være unge, uddannede glaskunstnere på iværksætterkurs eller up-coming glaskunstnere, der har gjort sig bemærket i en eller anden sammenhæng. Herunder vises et udvalg af vinderne af Årets Studioglas gennem årene.
Årets Studioglas
Finn Lynggaards Fond
I forbindelse med Finn Lynggaards 80 års fødselsdag, den 11. januar 2010, blev der af Glasmuseets Venner, som gave etableret en fond. Fonden blev stiftet som en hyldest til den store kunstner og iværksætter, derstod i spidsen for at stifte Glas i 1986.Hvor det første legat blev udstedt i 2011.
Fonden havde til formål, hvert år omkring Finn Lynggaards fødselsdag, at uddele et legat. Til en udøvende glaskunstner i Danmark, med henblik på atvidereuddanne sig eller tage på en studie-/inspirationsrejse. Legatet blev gennem årene søgt af danske glaskunstnere, eller af udlændinge der arbejdede med glas i Danmark.
-
Johanne Jahn var den første modtage af legatet i 2011, som blev brugt til en studietur til Murano i Italien. Hvor et af højdepunkterne, var et besøg hos den italienske glaskunstner Davide Salvadore.
-
Karen Nyholm modtog legatet i 2012, som gik til at støtte et studieophold, ved Karen Willnbrink på Pilchick Glasskole i foråret 2012.
-
Ditte Hvas motog legatet i 2013, der var med til at sponsorer en studierejse til New York. Hvor et besøg til Corning Museum of Glass, og et kursus i glastenikken Pâte de verre, blandt andet var på programmet.
-
Ida Wieth-Knudsen modtog legatet i 2014, til at støtte et planlagt ophold ved Northland Creative Glass.
-
Marie Retpen designer og formgiver med speciale i glas, modtog legatet i 2015, til en studie/inspirationstur i England. Hvor Retpen gerne ville undersøge 3D printet keramik, som formblæsningsmateriale til glas.
-
Aoife Sofie modtog legatet i 2016, ud fra et ønske om videruddande sig, inde for nye teknikker i 3D-print og CNC-fræsning. Dette ville deltagelsen på et kursus, på Keystone College i Pennesylvania USA give muligheden for.
-
Bjørn Friborg blev i 2017 tildelt legatet, i forbindelse med åbningen af YOUNG GLASS i 2017. Hvor Friborg blev bemærket for hans udforskningen af former, som fremviser kontunuite og udfordring af traditioner inde for glaskunst.
-
Lise Eggers blev tildelt legatet i 2018, for at kunne videruddande sig inde for glaskuns. Her var det store ønske, at deltage i et censureret kursus, ved glaskunstnerne Silvia Levison på Northlands Creative i Skotland.
-
Morten Klitgaard modtog legatet i 2019, med et ønske om at deltage i en Master Class, på den verdensberømte Pilchuck Glass School i Seattle, med Marina Hanser som lærer. Hvor Klitgaard håber, at få inspiration til udformning af glas som materiale.
-
Jonas Noël Nidermann en schweizisk glasblæser, modtog legatet i 2020, for at kunne fortsætte sit arbejde med Floating Lines. Et udtryk Nidermann tidliger har arbejdet med, og drømte om et stærkere, uafhængigt sprog i glas. Legatet blev brugt på at leje museets Glashytte i 2020, i samarbejde med glasblæser Jean Thebault.
-
Tobias Sode modtog legatet i 2021, der skulle bruges til videruddandelse. En Master Class med Dante Marioni, på North Lands Creative i Skotland var på programmet. Hvo håbet var at viderudvikle sine kompetancer, inde for venetianske glasteknikker, fortolket i et nyt skandinavisk formsprog.